Witajcie,
Sezon ogórkowy już powoli mija, większość ogórków pewnie trafiła do słoików, abyśmy mogli zimą cieszyć się pysznymi wekami.
Ale co zrobić gdy zostanie nam trochę ogórków? Najlepiej zrobić zupę:)
Zupę zazwyczaj robimy z kiszonych ogórków, ale czemu by nie spróbować ze świeżych.
U mnie wyrosły bardzo duże ogórki, które już nie nadawały się do wekowania, ale na zupę były idealne. Szkoda zmarnować ogórki, które rosły bez grama chemii, ponieważ nie były, nawożony czy pryskane.
Do zrobienia zupy potrzebujemy:
5 ogórków
masła
wody lub bulionu
koperku
szczypiorku
mąki i mleka (do zagęszczenia)
ryż
sól i pieprz
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na drobną kostkę. Następnie smażymy na maśle. Gdy ogórki są już wystarczająco miękkie i rumiane zalewamy je wodą lub bulionem.
Wszystko gotujemy przez ok 10 minut, następnie zagęszczamy zmieszaną mąką z mlekiem. Po przegotowaniu naszej zupy dodajemy koperek ze szczypiorkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z ugotowanym ryżem.
Wszystko gotujemy przez ok 10 minut, następnie zagęszczamy zmieszaną mąką z mlekiem. Po przegotowaniu naszej zupy dodajemy koperek ze szczypiorkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z ugotowanym ryżem.
Taka zupa jest szybka w przygotowaniu, smaczna i bardzo sycąca. Można zrobić jej wegańską wersję, wystarczy tylko zamiast masła i mleka użyć ich wegańskich zamienników.
Takie warzywne zupy bardzo lubię, są pyszne i zdrowe.
A teraz uciekam robić sobie kawę. Miłej niedzieli życzę:)
A teraz uciekam robić sobie kawę. Miłej niedzieli życzę:)
Komentarze
Prześlij komentarz