Witajcie,
Co powiecie na paprykę faszerowana?
Ostatnio miałam ochotę na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i pomidorami. Podana z ziołowym ryżem była wręcz obłędna w smaku.
Zobaczcie jak ją przygotowałam :)
Zaczęłam od przygotowania papryki. W moim przypadku był 2 średnie papryki. Umyte, pozbawione pestek i przekrojone na pół ułożyłam w naczyniu żaroodpornym.
W skład farszu wchodziło mięso mielone i pieczarki , które podsmażyłam wraz z cebulą na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodałam do niego passatę pomidorową, czosnek, paprykę wędzoną jak i ostrą oraz bazylie. Doprawiłam jeszcze solą i pieprzem.
Gdy farsz była już gotowy włożyłam go do papryki i posypałam żółtym serem.
Aby papryka była miękka na dół piekarnika włożyłam naczynie z wodą, aby powstała para. Tak przygotowane papryki piekłam ok 45 min,180 C.
Ryż ziołowy przygotowałam gotując go na sypko z solą ziołową, vegetą i ziołami prowansalskimi.
Gotowe danie. Proste, szybkie, pyszne i gotowe aby zabrać je do pracy na lunch .
Komentarze
Prześlij komentarz