Domowe pierogi

Witajcie
 
Domowe pierogi z serem, to jedno z moich ulubionych polskich dań:)
 
Dlatego też dzisiaj chcę Wam pokazać jak przygotowuje je w domu. Pierogi to danie bardzo pracochłonne, więc robię je razem z siostrą i mamą. Dość często robimy wspólnie jedzenie, bardzo to lubimy, a ile jest przy tym śmiechu...
 
Pierogi zaczynamy od zaparzenia gorącą wodą mąki. Ilość mąki i innych składników, wybieramy na oko. Ja zaparzyłam ok 0,5 kg mąki.

Gdy mąka już ostygnie, przekładamy naszą masę na stolnicę. Następnie dodajemy jajka (u mnie 2) i mąkę. Wszystko razem zagniatamy.

Farsz do naszych pierogów będzie serowy, czyli 0,5 kg twarogu, 2 jajka, cukier i cukier wanilinowy. 

A teraz pokażę Wam kulinarny gadżet, dzięki któremu znacznie szybciej lepi się pierogi.
A teraz czas na lepienie. Z zagniecionego ciasta wałkujemy cienki okrągły placek, który układamy na naszej formie. W powstałe dołeczki nakładamy farsz i przykrywamy wszystko 2 plackiem. Następnie przejeżdżamy wałkiem, aby pierogi dobrze się sklepiły. 

 
 A tak wyglądają pierogi zaraz po zrobieniu.
Pierogów wyszło nam troszkę dużo, ale nic straconego, razem z siostrą lubimy jeść również smażone. 
Gotowe pierogi polane śmietaną. Kalorycznie, ale jak smacznie :) Oj będzie nie tylko dobry obiad, ale i pyszna kolacja.

 

Komentarze