Witajcie
Coraz bardziej interesuje mnie temat wegetarianizmu, lubię oglądać filmy na youtube czy też czytać blogi o tej tematyce.
Również w mojej diecie znajduje się znacznie więcej żywności wegetariańskiej. Mimo, że z mięsa ciężko jest mi całkowicie zrezygnować, to jednak staram się spożywać go w jak najmniejszych ilościach.
O ile ze śniadaniem i kolacjom nie mam aż tak dużego problemu z ich przygotowaniem, tak z deserami mam problem. Ponieważ w prawie wszystkich jest mleko bądź jajka. Ale od czego jest internet, właśnie z niego pochodzi ten przepis na to pyszne ciasto.
Wegański sernik z kaszy jaglanej
Składniki
Spód
1/2 szklanki płatków owsianych lub orzechów
10-12 daktyli
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka oleju kokosowego
1/2 szklanki płatków owsianych lub orzechów
10-12 daktyli
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka oleju kokosowego
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Płatki owsiane lub
orzechy blendujemy na drobno, jednak nie na kompletny pył. Do płatków
lub orzechów dodajemy kakao, odcedzone daktyle i olej kokosowy i
blendujemy aż składniki dobrze się połączą. Jeśli masa jest za sucha,
dolewamy trochę wody po daktylach.
Powstałą masą wykładamy spód blaszki. Spód warto wcześniej wyłożyć folią spożywczą, a boki posmarować olejem kokosowym. Jeśli masa ciężko odkleja się od dłoni, to zwilżamy ją zimną wodą.
Tortownicę wkładamy do lodówki na 10 minut.
Powstałą masą wykładamy spód blaszki. Spód warto wcześniej wyłożyć folią spożywczą, a boki posmarować olejem kokosowym. Jeśli masa ciężko odkleja się od dłoni, to zwilżamy ją zimną wodą.
Tortownicę wkładamy do lodówki na 10 minut.
Masa
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego bez cukru
1 puszka schłodzonego mleka kokosowego 400 ml
sok z 1/2 cytryny
4-5 łyżek syropu klonowego
2-3 łyżki masła orzechowego bez cukru
1-2 bardzo dojrzałe banany
ziarenka z 1/2 laski wanilii lub ekstrakt waniliowy
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego bez cukru
1 puszka schłodzonego mleka kokosowego 400 ml
sok z 1/2 cytryny
4-5 łyżek syropu klonowego
2-3 łyżki masła orzechowego bez cukru
1-2 bardzo dojrzałe banany
ziarenka z 1/2 laski wanilii lub ekstrakt waniliowy
Kaszę jaglaną dokładnie opłukujemy pod gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami mleka roślinnego i gotujemy przez 20 minut. Do kaszy można dodać 1-2 łyżeczki oleju kokosowego, później będzie fajnie kremowa.
Do ugotowanej już kaszy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy na super gładką masę. Jeśli chodzi o mleko kokosowe, to spokojnie można dodać również i powstałą na dnie wodę. Z mleka warto odłożyć 2 łyżki, na późniejszy wierzch ciasta.
Po wyjęciu z lodówki spodu smarujemy go masłem orzechowym. Jeśli jest za twarde, to
podgrzewamy je przez chwilę w mikrofalówce lub w małym rondelku.
Banana/y kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na
spodzie posmarowanym masłem orzechowym.
Następnie na banany wykładamy masę z kaszy, wyrównujemy, odstawiamy do ostygnięcia i chowamy do lodówki na całą noc.
Wierzch
2 łyżki mleka kokosowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru
2 łyżeczki oleju kokosowego
2 łyżki mleka kokosowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru
2 łyżeczki oleju kokosowego
Składniki na masę roztapiamy w garnku mieszając trzepaczką i wylewamy na ciasto. Pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia.
Ciasto wyszło przepyszne, słodkie i bardzo dobre. Jednak było zbyt rzadkie. Nie wiem dlaczego tak się stało, ponieważ wszystko robiłam według tego przepisu. Być może nie potrzebnie dodałam wodę z mleka kokosowego.
Na pewno jeszcze nie raz je zrobię, ponieważ jest tak dobre. Może następnym razem konsystencja będzie bardziej stała.
Komentarze
Prześlij komentarz