Hej,
Ciasta, ciasteczka i desery lubię, ale mogę się bez nich obejść. Jednak czasami gdy najdzie mnie ochota to nie odmowie sobie kawałka ciasta z owocami.
Ostatnio byli u mnie znajomi, a jak byli znajomi to i musiało być ciasto.
Ciasto maślankowe z rabarbarem- pyszne i proste w przygotowaniu. A jak przepis szybki i prosty to muszę się z Wami nim podzielić.
- Jajko 2 szt
- Cukier 1 szklanka
- Maślanka 1 szklanka
- Mąka 2,5 szklanki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Olej słonecznikowy 0,5 szklanki
- rabarbar 1 kg
Ciasto:
Jajka ubijamy z cukrem (1 szklanka) na pulchną masę i ciągle ubijając wlewamy maślankę (1 szklanka), olej (0,5 szklanki)j. Dodajemy mąkę (2,5 szklanki) z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy.
Rabarbar:
Rabarbar obieramy i kroimy w 1-2 cm kawałki. Następnie obtaczamy je w cukrze.
Formę do pieczenia (duża blacha) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto a na nie wykładamy rabarbar. Ciasto pieczemy 40-45 min w temperaturze 200 stopni.
Ciasto możemy posypać cukrem pudrem i w takiej formie podać, ale również dobrze smakuje podane z lodami.
Ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i na pewno każdy sobie z nim poradzi. U mnie w domu jak mieliśmy fazę na rabarbar to, to ciasto było robione co weekend 😉
Super! Spadłaś mi z nieba bo właśnie szukałam przepisu na proste ciasto z rabarbarem. ;) Wygląda apetycznie i na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuń