Cukinie faszerowane mięsem mielonym


Witajcie,

U mnie sezon na cukinie już trwa. To czas kiedy na moim stole znajdują się potrawy z cukinii. Ja bardzo lubię cukinie i z niecierpliwością czekam lata, aż wyrosną w ogrodzie i będzie można z nich zrobić pyszne potrawy.

Tak więc możecie spodziewać się kilku cukiniowych przepisów:)

Wczoraj robiłam na kolacje cukinie faszerowane mięsem mielony. Robiłam je pierwszy raz, ale wyszły przepyszne, więc dziś dzielę się z Wami przepisem.


Składniki:

3 średnie cukinie
0,5 kg mięsa mielonego
1 duża papryka czerwona
3 średnie pomidory
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
ser żółty
sól, pieprz, vegeta


Cukinie umyłam i wydrążyłam z nich nasiona,aby później  powstałe łódeczki wyłożyć farszem. Czosnek z cebulą podsmażyłam na oleju, następnie dodałam mięso mielone. Po około 5 min dodałam pokrojoną w kostkę paprykę. Po kolejnych 5 min dodałam pozbawione skóry i pokrojone w kostkę pomidory i wszystko dusiłam. Gdy woda z pomidorów odparowała, a mięso było już dobre doprawiłam farsz do smaku solą, pieprzem i vegetą. Gotowym farszem wyłożyłam cukinie i posypałam serem. Cukinie piekłam w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia w 170 C przez 30 min.


Ja cukinie jadłam z chlebkiem i kawałkami pomidora, ale myślę że podana z ryżem też byłaby dobrą propozycją obiadową.


Komentarze

Prześlij komentarz