Kotlety mielone z królikiem? Czemu nie



Witajcie,

Królik, wiele osób nie przepada za tym rodzajem mięsa. W moim domu rodzinnym często była serwowany.  

Z królika był gotowany biały barszcz z makaronem, a z mięsa robiony była pasztet lub kotlety mielone. Dziś pokaże Wam jak takie kotlety robi moja mama. A robi je najlepsze.

Składniki :
Mięso z jednego królika
pół kg mięsa mielonego wieprzowego
1 całe jajko
1 namoczona bułka (duża z przedziałkiem)
1 średnia cebula
Bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz, vegeta


Zaczynamy. 
Mięso mielone i z królika łączymy razem z jajkiem, cebulą, namoczoną bułka i przyprawami. 


Dokładnie mieszamy, jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy bułki tartej. Dobrze wyrobiona masa powinna z łatwością odklejać się od rąk.

 Formujemy nasze kotlety i smażymy je na oleju.



Najlepiej smakują mi z ziemniakami i buraczkami. Ale równie dobrze sprawdzą się na kanapce z ogórkiem kiszonym.



Aż się głodna zrobiłam gdy patrzę na to zdjęcie :)

Komentarze