Witajcie,
Królik, wiele osób nie przepada za tym rodzajem mięsa. W moim domu rodzinnym często była serwowany.
Z królika był gotowany biały barszcz z makaronem, a z mięsa robiony była pasztet lub kotlety mielone. Dziś pokaże Wam jak takie kotlety robi moja mama. A robi je najlepsze.
Składniki :
Mięso z jednego królika
pół kg mięsa mielonego wieprzowego
1 całe jajko
1 namoczona bułka (duża z przedziałkiem)
1 średnia cebula
Bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz, vegeta
Zaczynamy.
Mięso mielone i z królika łączymy razem z jajkiem, cebulą, namoczoną bułka i przyprawami.
Dokładnie mieszamy, jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy bułki tartej. Dobrze wyrobiona masa powinna z łatwością odklejać się od rąk.
Formujemy nasze kotlety i smażymy je na oleju.
Najlepiej smakują mi z ziemniakami i buraczkami. Ale równie dobrze sprawdzą się na kanapce z ogórkiem kiszonym.
Aż się głodna zrobiłam gdy patrzę na to zdjęcie :)
Komentarze
Prześlij komentarz