Witajcie,
Lubicie zapiekanki?
Ja je uwielbiam! Są świetną i szybką propozycją na kolacje. Czasami zapiekankę robię na obiad i zabieram w pojemniku do pracy.
Propozycję jednej z nich mam dla Was. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje :)
Składniki u mnie są na oko. Nie podam Wam dokładnych proporcji, ponieważ ja swoją zapiekankę przygotowałam w bardzo małym naczyniu żaroodpornym.
Do jej przygotowania użyłam:
- ziemniaki
- marchewkę
- cebulę
- kiełbasę wędzoną
- ser żółty
- śmietanę 18%
- jajka
- przyprawy
Ziemniaki i marchewkę obieramy,następnie wraz z cebulą i kiełbasą kroimy w cienkie plastry.
W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę, jaja i przyprawy. U mnie sól, pieprz, ostra papryka i zioła prowansalskie.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejemy i warstwami wykładamy składnikami naszej zapiekanki. Zaczynamy od ziemniaków, następnie kiełbasa, cebula, marchewka i ser. Każdą warstwę polewamy trochę naszym sosem.
I w taki sposób wypełniamy całe naczynie. Na koniec dając resztę sosu i ser.
Pieczemy bez przykrycia w temp. 185C ok. 50 min. Do momentu aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Ja zawsze sprawdzam to wbijając nóż, jeśli łatwo wchodzi to znak, że są dobre.
Gotowa zapiekanka prezentuje się tak. Jest szybka i smaczna. Ja lubię ją jeść polaną keczupem.
Komentarze
Prześlij komentarz