Foodbook 5/2021. Przepis na ciasto czekoladowe z malinami.




Witajcie,

Kolejny foodbook publikuję na blogu. Tym razem będzie w nim przepis na coś słodkiego.


Na śniadanie były płatki musli z bakaliami na mleku sojowym o smaku waniliowym. 


Obiad, który jest jednym z moich ulubionych w okresie letnim. A że teraz temperatura wzrosła ( chociaż tylko minimalnie to ja już poczuła wiosnę i mam ochotę na wiosenne jedzenie). Ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone i sałata ze śmietaną. 

A do kawy było ciasto z płatków owsianych, czekolady i mrożonych malin.

Składniki:

  • 160 g płatków owsianych górskich
  • 3 jajka
  • 375 ml mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła orzechowego (bez dodatku soli i cukru)
  • 7 łyżek ksyliotolu lub erytrolu

Dodatkowo:

  • 2 garści malin
  • 1 garść płatków migdałowych
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • olej kokosowy do wysmarowania formy

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki owsianki umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj. 
  2. Foremkę o wymiarach około 20x30 cm wysmaruj olejem kokosowym i wlej do niej przygotowaną masę.
  3. Na wierzchu porozkładaj maliny i posyp całość posiekaną gorzką czekoladą oraz płatkami migdałowymi.
  4. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 20 minut, aż środek masy się zetnie.
  5. Pieczoną owsiankę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. 
Po upieczeniu prezentowała się tak

A na kolację była sałatka z kurczakiem i grzankami. Mix sałat, pomidor, ogórek, papryka, ser feta, prażona cebulka i dressing miodowy.  

Smacznie zdrowo i kolorowo. Tak jak lubię :)

Trzymajcie się!

Komentarze