Witajcie,
Kolejny foodbook publikuję na blogu. Tym razem będzie w nim przepis na coś słodkiego.
Na śniadanie były płatki musli z bakaliami na mleku sojowym o smaku waniliowym.
Obiad, który jest jednym z moich ulubionych w okresie letnim. A że teraz temperatura wzrosła ( chociaż tylko minimalnie to ja już poczuła wiosnę i mam ochotę na wiosenne jedzenie). Ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone i sałata ze śmietaną.
Składniki:
- 160 g płatków owsianych górskich
- 3 jajka
- 375 ml mleka
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki masła orzechowego (bez dodatku soli i cukru)
- 7 łyżek ksyliotolu lub erytrolu
Dodatkowo:
- 2 garści malin
- 1 garść płatków migdałowych
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- olej kokosowy do wysmarowania formy
Przygotowanie
- Wszystkie składniki owsianki umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj.
- Foremkę o wymiarach około 20x30 cm wysmaruj olejem kokosowym i wlej do niej przygotowaną masę.
- Na wierzchu porozkładaj maliny i posyp całość posiekaną gorzką czekoladą oraz płatkami migdałowymi.
- Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 20 minut, aż środek masy się zetnie.
- Pieczoną owsiankę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Po upieczeniu prezentowała się tak
A na kolację była sałatka z kurczakiem i grzankami. Mix sałat, pomidor, ogórek, papryka, ser feta, prażona cebulka i dressing miodowy.
Smacznie zdrowo i kolorowo. Tak jak lubię :)
Trzymajcie się!
Komentarze
Prześlij komentarz