15 minutowa zupa minestrone z klopsikami.

 


Witajcie,

Dziś mam dla Wam propozycję pysznego obiadu, który wykonasz w 15 min. Minestrone z klopsikami to pyszna i pożywana zupa, która z pewnością wielu przypadnie do gustu. W moim domu gości bardzo często i zawsze robimy większą porcję, aby była na 2 dni. Bo na drugi dzień jest jeszcze lepsza. Zawsze podajemy ją z pieczywem. 


Składniki.

  • mięso mielone z kurczaka 400 g
  • ryż 80 g
  • sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • jajko 1 szt.
  • oliwa 2 łyżki
  • cebula średnia 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • zupa mrożona 450 g
  • pesto zielone 2 łyżki
  • parmezan tarty 2 łyżki

Cebulę i czosnek siekam w drobną kostkę. Mięso mieszam z ryżem natką, jajkiem i przyprawami. Wilgotnymi dłońmi z powstałej masy formuje klopsiki. 

W garnku rozgrzewam oliwę, podsmażam na niej cebule i czosnek, następnie dodaje mrożone warzywa. Smażę przez 4 min, mieszając od czasu do czasu. 

Do warzyw wlewam 1,5 l wody, gdy zagotuje się wrzucam klopsiki. Nie mieszam, a gotuje przez 15 min. Na ostatnie 3 min przed końcem dodaje pesto. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Po wyłożeniu na talerz posypuje parmezanem. 

Zachęcam Was do przygotowania takiej pysznej zupy. A ja idę konsumować swoja.


Paaa


Komentarze