Dziś mam dla Wam propozycję pysznego obiadu, który wykonasz w 15 min. Minestrone z klopsikami to pyszna i pożywana zupa, która z pewnością wielu przypadnie do gustu. W moim domu gości bardzo często i zawsze robimy większą porcję, aby była na 2 dni. Bo na drugi dzień jest jeszcze lepsza. Zawsze podajemy ją z pieczywem.
Składniki.
- mięso mielone z kurczaka 400 g
- ryż 80 g
- sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra
- natka pietruszki 1 łyżka
- jajko 1 szt.
- oliwa 2 łyżki
- cebula średnia 1 szt.
- czosnek 2 ząbki
- zupa mrożona 450 g
- pesto zielone 2 łyżki
- parmezan tarty 2 łyżki
Cebulę i czosnek siekam w drobną kostkę. Mięso mieszam z ryżem natką, jajkiem i przyprawami. Wilgotnymi dłońmi z powstałej masy formuje klopsiki.
W garnku rozgrzewam oliwę, podsmażam na niej cebule i czosnek, następnie dodaje mrożone warzywa. Smażę przez 4 min, mieszając od czasu do czasu.
Do warzyw wlewam 1,5 l wody, gdy zagotuje się wrzucam klopsiki. Nie mieszam, a gotuje przez 15 min. Na ostatnie 3 min przed końcem dodaje pesto. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Po wyłożeniu na talerz posypuje parmezanem.
Zachęcam Was do przygotowania takiej pysznej zupy. A ja idę konsumować swoja.
Paaa
Komentarze
Prześlij komentarz