Witajcie,
Kapuśniak, jedna ze staropolskich zup. Pyszna, zdrowa i sycąca. Zazwyczaj robiona z kiszonej kapusty, ale w okresie letnim lepiej smakuje z młodej kapusty.
Dziś mam dla Was przepis na właśnie taki kapuśniak z młodej kapusty. Robiliśmy z Tomkiem i powiem Wam że bardzo na smakował. Ugotowaliśmy cały garnek i części daliśmy sąsiadom.
Składniki naszej zupy :
Młoda kapusta
1 ćwiartka kurczaka
4 ziemniaki
2 marchewki
1 duża cebula
30 dkg boczku
4 łyżki Koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz, cukier, vegeta do smaku
Kapustę szatkujemy, ziemniaki, marchewkę i boczek kroimy w kostkę, cebulę w piórka.
Ćwiartkę kurczaka gotujemy
Po 15 min dodajemy ziemniaki, marchewkę, boczek i cebulę.
Gotujemy przez 10 min i dodajemy kapustę.
To wszystko gotujemy aż do miękkości warzyw. Ja lubię gdy kapusta jest chrupiąca.
Jako ostatni składnik dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Gotujemy jeszcze chwilę.
I kapuśniak z młodej kapusty gotowy.
Zachęcamy Was do przygotowania takiej zupy.
Trzymajcie się!
Komentarze
Prześlij komentarz