Kapuśniak z młodej kapusty

 



Witajcie,


Kapuśniak, jedna ze staropolskich zup. Pyszna, zdrowa i sycąca. Zazwyczaj robiona z kiszonej kapusty, ale w okresie letnim lepiej smakuje z młodej kapusty. 

Dziś mam dla Was przepis na właśnie taki kapuśniak z młodej kapusty. Robiliśmy z Tomkiem i powiem Wam że bardzo na smakował. Ugotowaliśmy cały garnek i części daliśmy sąsiadom. 

Składniki naszej zupy :

Młoda kapusta

1  ćwiartka kurczaka

4 ziemniaki

2 marchewki

1 duża cebula 

30 dkg boczku

4 łyżki Koncentratu pomidorowego

Sól, pieprz, cukier, vegeta do smaku





 

Kapustę szatkujemy, ziemniaki, marchewkę i boczek kroimy w kostkę, cebulę w piórka. 


Ćwiartkę kurczaka gotujemy 

Po 15 min dodajemy ziemniaki, marchewkę, boczek i cebulę.



Gotujemy przez 10 min i dodajemy kapustę.


To wszystko gotujemy aż do miękkości warzyw. Ja lubię gdy kapusta jest chrupiąca.



Jako ostatni składnik dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. 

Gotujemy jeszcze chwilę.


I kapuśniak z młodej kapusty gotowy.


Zachęcamy Was do przygotowania takiej zupy.


Trzymajcie się!


Komentarze