Domowy szybki chleb

 


Witajcie,


Chleb kupujemy teraz bardzo rzadko, a to dlatego, że pieczemy go sami. Mam super przepis na chleb, który robi się w 1,5 h zarazem z pieczeniem.

Jest tak prosty w przygotowaniu, że nawet 10-latnie dziecko jest w stanie go upiec. 

Co jeszcze podoba mi się w tym przepisie to, to że można go modyfikować na wiele sposobów. Dodając przeróżne dodatki, raz siemię lniane, nasiona, pestki itp. 

Przepis podaje na jedną blach keksową. 

0,5 kg mąki dowolnej (ja daje 150dkg mąki razowej i 350dkg mąki pszennej)

0,5 L letniej wody

30dkg drożdży

1 łyżka cukru 

1 łyżka soli 

1 łyżka oleju

Dodatki według uznania. 

Do miski wsypujemy mąkę i dodatki. W letniej wodzie mieszamy drożdże, sól i cukier. Po rozpuszczeniu drożdży dodajemy olej i mieszamy z mąką. 

Po wymieszaniu  przekładamy do formy wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. 

Formę wkładamy do zimnego piekarnika. Włączamy go na 170 stopni góra dół. I pieczemy 1 godz i 15 min. 

 Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i przekładamy go na kratkę. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż przestygnie. 

Jeśli nie lubimy skórki chrupiącej to możemy po upieczeniu skropić wodą.

Tomek obliczył, że cały koszt pieczenia tego chleba to ok 2,70 zł.

Trzymajcie się 







Komentarze