Szybka sypana szarlotka

 


Witajcie,


Szarlotka to ulubione ciasto mojego męża. I nic dziwnego, że gdy dostaliśmy od sąsiadki jabłka papierówki poprosił o upieczenie ciasta.

Upiekłam szarlotkę z nowego przepisu. Ciasto jest tak banalnie szybkie i proste w przygotowaniu, że każdy da sobie z nim radę.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

1 szkl mąki 

1 szkl cukru 

1 szkl kaszy manny 

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masło 

Jabłka 

Wszystkie sypkie produkty mieszamy ze sobą i dzielimy na 3 porcję. 1 porcje wysypujemy do spód tortownicy.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Po odciśnięciu soku pół porcji jabłek przekładamy do tortownicy. Następnie posypujemy 2 częścią sypkich składników i kolejna porcja jabłek. Na jabłka wysypujemy ostatnią porcję sypkich składników i na wierzch dodajemy pokrojone w plastry masło.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni aż wierzch ciasta będzie brązowy.

Idealnie smakuje na ciepło z lodami .

Paa


Komentarze