Witajcie,
Co robicie na obiad gdy nie macie czasu na stanie w kuchni?
Ja często robię w takich sytuacjach makaron. Dla mnie jest to najszybsza opcja, bo w czasie gotowania makaronu jestem w stanie zrobić pyszny i zdrowy sos.
I tak dziś w 30 min zrobiłam makaron z tofu i warzywami w stylu azjatyckim.
Składniki które użyłam to:
-makaron małe muszelki, bo akurat taki miałam otwarty,
-opakowanie tofu z bazylią,
-pół papryki czerwonej,
-jedna średnia cebula,
-cztery pieczarki,
-czosnek,
- oliwa
- szczypiorek
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżka cukru brązowego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- imbir, trawa cytrynowa i pieprz do smaku,
Zaczęłam od pokrojenia w kostkę tofu oraz warzyw i gotowania makaronu.
Tofu podsmażyłam na oliwie aż będzie złociste, następnie dodawałam pokrojone warzywa. Dusiłam wszystko pod przykryciem aż do miękkości warzyw.
W miseczce przygotowałam sos, który następnie dodałam do warzyw.
Po dodaniu sosu chwilę gotowałam aż wszystko trochę zgęstniało. Odcedziłam makaron.
Podałam makaron polany sosem i posypany szczypiorkiem. Wyszło pyszne danie.
I tutaj jeszcze zbliżenie.
Komentarze
Prześlij komentarz