Makaron z tofu- mój ekspresowy obiad

 


Witajcie,


Co robicie na obiad gdy nie macie czasu na stanie w kuchni?

Ja często robię w takich sytuacjach makaron. Dla mnie jest to najszybsza opcja, bo w czasie gotowania makaronu jestem w stanie zrobić pyszny i zdrowy sos. 

I tak dziś w 30 min zrobiłam makaron z tofu i warzywami w stylu azjatyckim.

Składniki które użyłam to:

-makaron małe muszelki, bo akurat taki miałam otwarty,

-opakowanie tofu z bazylią,

-pół papryki czerwonej,

-jedna średnia cebula,

-cztery pieczarki,

-czosnek,

- oliwa

- szczypiorek 

Sos:

- 2 łyżki sosu sojowego,

- 1 łyżka octu ryżowego,

- 2 łyżki wody,

- 1 łyżka cukru brązowego,

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

- imbir, trawa cytrynowa i pieprz do smaku,

Zaczęłam od pokrojenia w kostkę tofu oraz warzyw i gotowania makaronu. 



Tofu podsmażyłam na oliwie aż będzie złociste, następnie dodawałam pokrojone warzywa. Dusiłam wszystko pod przykryciem aż do miękkości warzyw. 


W miseczce przygotowałam sos, który następnie dodałam do warzyw. 


Po dodaniu sosu chwilę gotowałam aż wszystko trochę zgęstniało. Odcedziłam makaron. 

Podałam makaron polany sosem i posypany szczypiorkiem. Wyszło pyszne danie.


I tutaj jeszcze zbliżenie.


Zostało mi tyle sosu, że starczy mi jeszcze na lunch do pracy.

PS. Zapraszam Was serdecznie na mój profil na Instagram, znajdziecie mnie pod tą samą nazwą co blog.
Link tutaj- Klik

Trzymajcie się!



Komentarze